Fotografia © Tom Rossiter
Fotografia © Tom Rossiter
Fotografia © Tom Rossiter
Fotografia © Tom Rossiter
Fotografia © Tom Rossiter
Fotografia © Tom Rossiter
Fotografia © Tom Rossiter
Fotografia © Tom Rossiter
Fotografia © Tom Rossiter
Fotografia © Tom Rossiter
Fotografia © Tom Rossiter
Fotografia © Tom Rossiter
Fotografia © Tom Rossiter
Dibuix © JGMA
Dibuix © JGMA
Dibuix © JGMA
Dibuix © JGMA

SOS Children's Villages - Roosevelt Square

 Torna enrere a la llista de projectes
Localització
Chicago, IL
Any
2020
Client
SOS Children's Village
Equip
Juan Moreno (Project Design Principal), Dan Spore (Project Manager)
Development
Lendlease
Structural Engineer
TGRWA
Civil Engineer
Knight Partners LLC
MEP Engineer
Cosentini Associates
Landscape Architecture
Site Design Group

The design for the new SOS Children’s Villages Illinois and Maestro Cares Community Center exemplifies a unification of SOS’s child-fostering mission, with the surrounding family “villages” of the Roosevelt Square community. The prominent corner site along the active Blue Island Avenue, just south and west of Chicago’s downtown area, welcomes engagement with adjacent residential neighborhoods, while presenting a positive and compelling outward image to the public.

SOS Children’s Villages Illinois’s Roosevelt Square Community Center is a new single-story Cross Laminated Timber (CLT) office and community center with kitchen space near their Roosevelt Square Village property.

This center is an 11,000 square foot space that serves the children and families at Roosevelt Square Village and surrounding communities. Programs include academic, therapeutic, social, and recreational support; multi-use spaces for community members to connect to public resources and engage in training, activities, and events; and a signature culinary kitchen providing food and nutrition education, as well as job-skills training for the hospitality industry. In addition to the more than one hundred children and families cared for by SOS Illinois, more than 5,000 people from the surrounding neighborhoods are served by the center.

JGMA’s design is a physical manifestation of the forward-thinking nature of the SOS Children’s Villages organization. In the roof, solar panels are located to generate direct electricity to the center, reducing electricity costs and CO2 emissions. Inside the blue corrugated metal panel, the one-story building creates a dialogue which is fostered between private programming, administrative and counseling offices, and more open, collective, and communal programs: group computer, study areas, community event space, and a learning kitchen.

SOS Children’s Villages Illinois is served by public transportation (CTA 60 bus and Blue and Pink rapid transit line stations), automobile, bicycle, and pedestrian access. Through these many modes of accessing the new location, the SOS Children’s Villages participates in and augments the vibrancy of the existing neighborhood.

Processional approaches to the building through a public plaza and community gardens also contribute to a sense of arrival, while establishing a positive street presence, clear site circulation, and community-oriented outdoor gathering. Ultimately, this new center facilitates and encourages community interaction, while providing for safe and comfortable facilities for children, families, and staff.

Altres projectes per JGMA

Bieniek Residence
Naperville, IL
New Buffalo Hotel and Conference Center
New Buffalo, MI
Resort 1080°
New Buffalo, MI
CDJ Fatima - Entertainment District
Lima, Peru
Chinatown Branch Library
Chicago, IL
Westfield Old Orchard Glass Cube
Skokie, IL