Viewfinder House

Truckee
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Fotografia © Paul Hamill
Architects
Faulkner Architects a.p.c.
Localització
Truckee
Any
2020
Equip
Greg Faulkner, Breanne Penrod
Contractor
Glennwood Mountain Homes
Civil Engineering
Shaw Engineering
Structural Engineering
Linchpin Engineering
Mechanical and Electrical Engineering
Sugarpine Engineering
Geotechnical Engineering
NV5
Lighting Designer
Faulkner Architects
Interior Designers
Rory Torrigiani, Natalie Zirbel

“Can all of the rooms enjoy this view?” was our client’s question on our first site walk. We were looking at the Pacific Crest of the Sierra Nevada Mountains in the distance. This question formed the seed of our conceptual approach to the design of the house. We organized the family-driven program of 7,200 square feet into a simple two-part scheme. The lower-level base follows the street geometry, while the upper levels are twisted slightly to align with the view. The steel base protects the structure from deep winter snows common in the Sierra Nevada and allows the lower-level form to disappear into the grade on the high side of the topography.

Viewfinder is built as two elevated rectangular boxes with deeply recessed apertures focused on a singular view. Sheathed in a red cedar rain screen and closed on three sides, the boxes open to the Pacific Crest to the southwest. A covered porch wraps this exposure of the house, allowing access to the house from outside and helping keep the family connected. Open to the landscape on the view side, the porch is concealed behind a full-height screen on the street side. Light filters through the spaces between the boards of the displaced rainscreen and animates the space behind. A ceiling of unfinished cedar boards takes the form of a soft inverted triangle that runs continuously across the plan and slopes up to the edges, allowing clerestories to the east. The ceiling extends out over the porch like a large lens hood, protecting the glass doors from weather and shielding the interior from bright afternoon sun.

A triangular cutout in the roof relieves the long expanse of sloped wood, like a crack in timber. The space aligns with a similarly shaped glass floor light in the deck that allows a sliver of sun to penetrate deeply into the form. Children can also be easily monitored in the pool below. The lower level is for play, fitted with a bunk room and an exercise and game room that open onto the pool, which is situated to reflect the view beyond. The spoils from the pool and house excavation were retained on site and used to support the terraced turf area.

Mechanical systems use high-efficiency boilers to fire radiantly heated floors embedded in lightweight concrete and surfaced with granite flooring. Continuous glass doors open to allow natural cooling via prevailing westerly breezes in summer that flow through the eastern clerestory windows. Specifying enhanced-efficiency glazing and insulation, in addition to earth-sheltering the lower level to the north and east, achieved a 14.5% improvement above the strict California energy code.

Arrival to the house was carefully considered, with an angled access drive that slips onto the high side of the site and affords the first view of the Pacific Crest as one reaches the top of the hill. The intentions of the design are clear from this approach: the house gives its undivided attention to the snow-covered mountains, like a camera body twisted on a tripod to capture a distant perspective.

Projectes relacionats

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Revista

Altres projectes per Faulkner Architects a.p.c.

Miner Road House
Orinda
Creek House
Truckee
Big Barn
Glen Ellen
Burnt Cedar
Incline Village
Lookout House
Truckee
Forest House
Truckee