Minsheng Museum of Modern Art

Beijing, China
Architekten
Studio Zhu-Pei
Standort
Beijing, China
Jahr
2015
Kosten
1 Mio. – 100 Mio.
Stockwerke
1–5 Stockwerke
Bauherrschaft
China Minsheng Banking Corp.Ltd
Team
Design Principal: Zhu Pei, Project Team: Edwin Lam, He Fan, Damboianu Albert Alexandru, Virginia Melnyk, Guo Nan, Ke Jun, Wang Peng, Li Gao

The construction of the Minsheng Museum of Modern Art in Beijing, the biggest private museum in China, was financed by the Minsheng Bank.

The museum building is a converted former Panasonic factory built in 1979. The project used the factory hall with its simple concrete skeleton structure and modular facade almost as found, adding only a few interventions to make the new use visible.

The museum design divides the building volume into different functions, which are supported by an external courtyard-like space, a roof terrace and a sculpture park.
The renovation preserved the industrial character of the building, contrasting this in occasional places with new materials. The strongest intervention was needed for a new lobby that signals the entrance from the outside. It consists of interlocking cubes that blend together to form a multi-storey space.

Generous conical stairways are illuminated by skylights, and encourage informal use. The three exhibition rooms , the courtyard and the book-store are accessed from the lobby. Additional functions, including the auditorium, media library, cafeteria and restaurant are accessed from a corridor along the courtyard.

During the renovation process, the architect kept many existing traces of use, thus lending the museum a rougher character. The modular facade glazing calls to mind the former industrial use.
This serial expression contrasts with the special treatment of the inserted cubes that form the lobby, which are clad with aluminum panels of only 0.5 millimeters thickness. Their striking velvety expression is further enhanced by the blurry reflections that layer over the diagonal grid pattern of the panels, reminiscent of textile qualities of traditional quilted silk jackets in the sun.

Dazugehörige Projekte

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Magazin

Andere Projekte von Studio Zhu-Pei

Caiguo Qiang Courtyard House Renovation
China
Dali Museum of Contemporary Art
Dali, China
Himalaya Center
Lhasa, Tibet, China
Shou County Culture and Art Center
Anhui, China
Xiao Qinghe Wetland Museum
Ji'nan, Shandong, China
Yang Liping Performing Arts Center
Dali, Yunnan, China