Photo © Robert Canfield
Photo © Robert Canfield
Photo © Robert Canfield
Photo © Robert Canfield

University of California, Davis, Robert and Margrit Mondavi Center for the Performing Arts

 Back to Projects list
Address
One Shields Avenue, University of California, 95616 Davis
Year
2002
Cost
1M - 100M
Stories
Undisclosed

Auerbach Glasow provided architectural lighting for the lobbies and audience chambers of the Robert and Magrit Mondavi Center.  The lighting was designed to enhance the expansive spaces and sumptuous palette of materials that this building offers to the public.  It is faithful to Boora Architects' modernist design of the building, in that the illumination emphasizes the impressive volumes, planes, and materials of the building while most of the lighting fixtures themselves are not prominent.  This clear aesthetic, together with the use of state of the art light sources and controls, gives the facility a sophisticated lighting system which enhances its impressive architecture.

The main entry to the building is a progression from a large front plaza defined by a tall wide sunscreen, which leads to a glass fronted triple height front lobby space, which leads to a triple height sandstone wall which is fronted by balconies and perforated by openings which lead into the performance hall.  This entry progression is visible from a distance, and can be seen from the nearby freeway.  The lighting for this entry was designed not only to enhance the experience of individuals walking through this sequence of spaces, but also to provide the Mondavi Center with a night time presence which would be appreciated from both near and far views.

The Jackson Hall lighting was designed not only to emphasize the magnificent volumes and materials of this two-balcony space, but to allow changing the lighting to change the perceived size of the audience area.

 

Accents and decorative sconces on close-in wood planes can be emphasized to give the space a more intimate look, for smaller events and audiences, or simply to give a different feeling to full-audience events.

The architectural lighting in the studio theater is designed to be as flexible and reconfigurable as the room itself.  Downlights over the seating are hung just above the tension grid and may be physically moved or controlled in independent groups to respond to varied seating or other arrangements in the space below.  Wall washers highlight the warm wood walls that make this room more than just a technical box, but these wall washers can also be controlled to adapt to a variety of activities in the space.

Auerbach Pollock Friedlander provided theatre consulting.

Other Projects by Auerbach Glasow

Transbay Transit Center - Phase 1
San Francisco
University of California, Berkeley, Law Building Infill and Remodel
Berkeley
Brigham Young University, BYU-Idaho Center Auditorium and HDTV Broadcast Center
Rexburg
San Francisco War Memorial Opera House Renovation
San Francisco
Poly International Plaza
Guangzhou, China
Pixar Animation Studios, Building 1
Emeryville