Photo © Joe Fletcher
Photo © Melissa Werner
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher

Palo Alto Residence

 Back to Projects list
Year
2010
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories

This new 5,800 square foot home for a family of five is located on a corner lot in Palo Alto, California.  Both clients work in the Silicon Valley and have 3 young children.  The design is very specific to their close-knit family needs, and their unpretentious life-style.  Overall, the house was designed to be very contemporary, but with warm authentic materials and refined details - accommodating casual living.     

The flat corner site is divided up by the bent linear configuration of the house into the ‘public’ street sides that wrap the corner and the more ‘private’ interior.  A breezeway from the street leads to the entry and the yard beyond, while also dividing the main house from the garage and studio.  The second floor bridges over these two which becomes the ceiling of the breezeway.

The lower part of the house has primary walls made of ‘rammed earth’, while the upper floor is framed in wood and steel, and is clad in wood siding plus aluminum panels.  Between the two is a ribbon of glass that makes the upper floor appear as if it is floating above the lower.

Other Projects by CCS ARCHITECTURE SF

Twenty Five Lusk
San Francisco
Aptos Retreat
Aptos, CA
The Middlebrook Studios
Woodside
Glen Park Residence
San Francisco
Tesla Showroom
Los Angeles