Loft

 Back to Projects list
Location
Hamburg, Germany
Year
2009

As with all renovations the existing building services and structure had to be incorporated in the overall design. This was achieved through the use of a free-standing walnut unit which functions as the heart of the apartment. This unit incorporates the kitchen, bathroom and dresser, taking advantage of the proximity to the building services. Pieces are removed from the unit to allow natural light to penetrate deep within the loft.

Flanking the walnut core, are the service walls contrasted in white. These walls house the rest of the functional elements of the space, positioned within niches to allow flexible spaces to exist for working, relaxation, bathing and sleeping. Flexibility in design was achieved through the use of ceiling-high, room-dividing sliding walls, allowing for multiple configurations of public and private space within the loft. The sliding walls, when retracted, are completely concealed within the service walls.

Photos
Tobias Hein

Other Projects by GRAFT

Birds Island
Pulau Lumut, Malaysia
Dalian Daily
Dalian, China
Make It Right - Shotgun
New Orleans
Erics Paris Salon
Beijing, China
Radisson SAS Iveria Hotel
Tbilisi, Georgia
Ao-Di Next Gene 20 Villa
Aodi, Taiwan