© www.Lindner-Group.com
© www.Lindner-Group.com
© www.Lindner-Group.com
© www.Lindner-Group.com
© EF Education First
© www.Lindner-Group.com

Neue Börse Zürich

 Back to Projects list
Address
Selnaustrasse 30, 8001 Zürich, Switzerland
Year
2018
Client
EF Education First
Architect
Stücheli Architekten Zürich

Since the opening of the "Neue Börse" as the headquarters of the SIX Swiss Exchange in 1992, its name is not only familiar in Zurich - and it still exists thanks to its distinctive, (ring-shaped) building access. Although, at the turn of the year 2018/19, the language trip provider EF Education First moved into the building, which is now its new head office. Since then, various languages define not only the day-to-day business in the Neue Börse, but the interior design of the building articulates differently as well. In the course of the comprehensive restructuring, it has become a modern administration building including Open-Space Offices with plenty of room for creativity and communication. A multitude of special solutions made of different materials gives the project a special character, from planning to implementation to its current use.

Today, the former stock exchange is replaced by an 80-meter-long atrium. It is framed on four sides by a specially constructed, fire-proof glass façade, which extends over two floors.
When the eye wanders along the inner façade, up to its highest point, a grid-shaped, coffered concrete ceiling will catch it. The grid is interrupted by 18 integrated skylights.

To the massive steel-concrete ceiling, Lindner fitted hook-on ceilings with custom substructure as well as individualised canopy ceilings which complement the ceiling in the atrium and throughout the building, and in some parts also function thermally and acoustically. Melamine resin foam between the concrete bare ceiling and the ceiling elements even further improves acoustics, while cross bracings contribute to the seismic protection. If you look down again, the eye grazes different floor coverings: A total of 13,600 m² of Lindner raised and hollow floor systems were fitted with textile coverings, parquet and linoleum flooring. Moving from the atrium to the office spaces, glass partitions subdivide the different rooms - transparently and yet according to the high safety and fire protection standards. The management area and particularly soundproof meeting rooms were separated with double-glazed partition systems and soundproof doors with a surrounding aluminum tubular frame. Generous Open Space Areas support the communicative interactions in most of the building. But if retreat options are required, 14 identical Lindner Cubes duo help.
The autonomous room-in-room systems are divided into three areas: In addition to wardrobe spaces, the copying stations are also housed here, reducing the noise from the devices is significantly. In their main function, the Cubes serve as additional meeting rooms in an acoustically screened atmosphere. They are built with wall coverings made of maritime pine veneer create a visually warm environment, while integrated chilled ceiling systems, ventilation and lighting systems ensure optimum temperature and light conditions. A black and blue spiral staircase made of solid steel finally leads from the basement to the cafeteria with roof garden on the 2nd floor and offers a view of the old botanical garden. The feel-good atmosphere is completed by a fully equipped gym, a yoga room, a game room and a daycare including a playground. Even in the exterior, much attention was paid to details and a harmonious appearance: the stainless steel ceiling in the entrance area and on the round balconies continues the joints of the natural stone of the facade.

The Swiss branch of the Lindner Group took over almost the entire interior fit-out including project coordination and assembly. Thanks to Lean Construction Management, the fit-out was completed in only one year. Circular systems now ensure a healthier and more sustainable working atmosphere and revisable room concepts with feel-good character.

Other Projects by Lindner Group

Theater on the Elbe waterfront
Hamburg, Germany
German Football Museum
Dortmund, Germany
GSZ Library, Martin Luther University
Halle (Saale), Germany
easyCredit-Haus
Nuremberg, Germany
FIFA World Football Museum
Zurich, Switzerland
New Headquarters University of Applied Science Bielefeld
Bielefeld, Germany