Apartment for Art Collectors

new york
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Photo © Space4Architecture, DPC
Architects
Space4Architecture (S4A)
Year
2018
Cost
1M - 100M
Stories
1-5 Stories
Team
Pino Pavese, Clementina Ruggieri
General Contractors
DD Interiors
Concrete flooring
JM Lifestyle
MEP Engineers
Guth De Conzo

We were contacted by our client, a couple of art lovers and collectors, to combine 2 apartments on the 17th floor of an apartment building on Fifth avenue, with sweeping views of Central park and NYC.
Their desire was to have a space that would allow them to display their collection of art, from paintings to sculptures.
Our task was then to create a space especially crafted to show art at its best.
Our concept was clear from the beginning: the entire apartment would serve as a canvas of sort, a lucid backdrop for their art to be the sole protagonist of the scene. It needed to be a neutral, clear and precise space.
We achieved that by transforming the space originally divided in several rooms into an open floor plan, a reminder of an art gallery, expect one that has also magnificent views of Central Park.
The result is a continuous and light filled space.
Entry hall, living, dining and kitchen are all contiguous to each other and organized around a single centered volume that receives artworks on all sides.
By also keeping compact, yet comfortable bedrooms and bathrooms, and dedicating openness and spaciousness to the common areas, we were able to achieve a visually uninterrupted space.
All finishes are kept with the "canvas" concept in mind: walls and ceiling are painted white, the floor is poured in place concrete with irregular embedded bronze inserts. Only when entering bathrooms and bedrooms, one is surprised to find strong colors purposely in contrast with the rest of the apartment.
All furniture are very light in color to not compete with the art, thus contributing for an open reading of the overall space.

Related Projects

  • Bærum Cultural Center
    Snøhetta
  • Museum of Inuit Art
    gh3
  • Russell Hill Road
    gh3
  • House 60
    gh3
  • Bibliothek der Hochschule für Technik und Wirtschaft
    HerbstKunkler Architekten

Magazine

Other Projects by Space4Architecture (S4A)

Indian Creek Tower
Miami
Collins Avenue Mall
Miami
The Park Central Hotel
Miami
Bonobos Stores, US
Los Angeles
Devi Kroell Store
New York
Church Conversion
New York