Artevelde

Gent, Belgium
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Architects
Binst Architects
Address
Voetweg, 9000 Gent, Belgium
Year
2009
Cost
Undisclosed
Stories
5-20 Stories
Client
Arteveldehogeschool vzw
Team
Dirk Engelen
Main contractor
Besix nv

EDUCATION, INTERIOR
Newly built school building Campus Kantienberg for Arteveldehogeschool

Building schools means building the future, as youngsters will assimilate and pass on their spatial experience of light, air, simplicity and beauty throughout their lives. The designers were honoured to have the opportunity to deliver creative social impulses of this kind. Following several earlier ‘trial runs’ in the centre of Mortsel (merger of three primary schools), central Antwerp (UIA) and Gasthuisberg hospital in Leuven (midwifery), this fourth winning competition design for a school building is the most expressive to date. It stands out primarily for its unusual context, solitary infill and specific parameters. Within the outlines of the master plan – parallel to the future linear park and in relation to the arrangement of the volumes – an ascending staircase with central patio follows the town’s natural undulation. This beacon on Kantienberg hill in Ghent functions as a brick sculpture, incorporating the entrance and the media library, and supported to the rear by a tower. Vertically rotating aluminium plates enclose the tower in a discreet packaging. The ‘living’ walls with their constantly changing appearance are oriented towards the city, flirting with the transparency of the tower volume and creating a variety of daytime and night-time atmospheres in the Ghent skyline.

Related Projects

  • 3MFH Oberchärns
    Lengacher Emmenegger Partner
  • Haus in Inchigeelagh
    Markus Schietsch Architekten
  • County Hospital 'Klinikum am Wörthersee'
    Dietmar Feichtinger Architectes
  • Footbridge Simone-de-Beauvoir
    Dietmar Feichtinger Architectes
  • University Campus Krems
    Dietmar Feichtinger Architectes

Magazine

Other Projects by Binst Architects

Port Pavilion
Antwerp, Belgium
De Boschkens - Noise Barrier Houses
Goirle, Netherlands
HQ INFRAX WEST
Torhout, Belgium
HQ NIKO
Sint-Niklaas, Belgium
Luxury Apartments Pothoofd
Deventer, Netherlands
Water Tower
Brasschaat, Belgium