Atelier New York Flushing Concept Store

New York
Photo © Connie Zhou
Photo © Connie Zhou
Photo © Connie Zhou
Photo © Connie Zhou
Photo © Connie Zhou
Photo © Connie Zhou
Photo © Connie Zhou
Photo © Connie Zhou
Photo © Connie Zhou
Photo © Connie Zhou
Architects
Studio 10
Address
皇后区法拉盛联合大街38-18号, New York
Year
2019
Team
Shi Zhou, Shuzhen Yao, Ming Tang(Project Assistant), Jiaxiao Bao(Project Assistant), Shi Zhou(Director)

The Interior Design of Atelier New York’s Flushing Store aims at representing the brand’s austere, niche and edgy spirit in the physical space, while focusing on maximizing its spatial flexibility and adaptability.

In order to balance the configuration of the front-of-house display as well as the storage areas, inspired by the storage rack system in the library, a similar custom-made track system has been adopted in the storage area behind the cashier counter to minimize aisle space in-between storage cabinets. The stainless-steel-cladded storage rack system has also become a special feature of the store – surprisingly, when the store staff maneuvers the mechanical handle to move the racks as daily routine, it somewhat creates a sense of ceremony and drama as well as adding a hint of liveliness and fun to the space.

An evenly spaced track system has also been installed extensively in the store ceiling for hanging the hanger rods, whose density, spacing and layout can be adjusted freely; the rods can also be taken down and stored away to release the central store space for hosting various events.

The fitting rooms inherited Atelier New York’s store tradition and is lined with black fur both at the inside and outside. Made-to-order terrazzo panels used for the store flooring has crushed red glass aggregates added to a light-grey-tone base, corresponding to the brand’s red VI color.

Related Projects

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by Studio 10

The Qinchang Village Town Hall
Jiaozuo, China
Hall of Immortality at Longshan Cemetery
Jiaozuo, China
Renovation of the Qinchang Village CPC Branch Office Community Center
Jiaozuo, China
V&A Fashioned from Nature
Shenzhen, China
Geijoeng Concept Store
Shenzhen, China
Vista House - Remodeling of a Private Residence
Shenzhen, China