Avanti Dentistry

Tysons Corner
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Photo © Frank Oudeman
Interior Designers
De-spec
Location
Tysons Corner
Year
2014

The design for Avanti Dentistry aimed to reduce the stress and anxiety often associated with dentist office visits, instead creating a spa like experience filled with sensory pleasure. Centered on the idea that health, well-being and relaxation could be combined and integrated architecturally, the space consists of tilted walls and curved forms which soften shadows and diffuse natural light evenly throughout.

In collaboration with Samir Farhoumand, the exam rooms were designed to be acoustically calibrated to reduce echoes, as in a recording studio. The building receives ample natural light coming in through the North, which matches the fluid form of the architectural design to provide a gentle experience and overall healing environment.

Recognition :
Best of Year (BOY) Award, Finalist, Small Healthcare, Avanti Dentistry, Interior Design Magazine, 2015
IDA Design Awards, Honorable Mention, 2015

Related Projects

  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • Haus R
    NW/A
  • SchloR – Schöner Leben ohne Rendite
    GABU Heindl Architecture
  • Fünf Freund*innen | Geförderter Wohnbau
    GABU Heindl Architecture

Magazine

Other Projects by De-spec

Upper East Side Residence
New York
Banchet Flowers
New York
Slit House
Kuwait City, Kuwait
Casa Horizonte
Chamela, Mexico
Quail Road Residence
Greenwich