Base Minami Aoyama

Tokyo, Japan
Photo © Ryota Atarashi
Photo © Ryota Atarashi
Photo © Ryota Atarashi
Photo © Ryota Atarashi
Photo © Ryota Atarashi
Photo © Ryota Atarashi
Photo © Ryota Atarashi
Photo © Ryota Atarashi
Photo © Ryota Atarashi
Photo © Ryuichi Sasaki
Architects
Ryuichi Sasaki / Sasaki Architecture
Location
Tokyo, Japan
Year
2011

The BASE Minami-Aoyama is a three-storied tenant complex which faces with the road on both north and south side of its site. From the facade on its north side to south side, the ground level goes up by 4 meters: the design incorporated that factor to let the building act as the fl ow line to connect both roads on its sides.
Its gate-shaped frames line up in slightly shifted way like a series of modern art sculptures. Within these frames,
printed glass screens overlap each other, creating unique scenes that changes as you walk in. The slits between gate-shaped frames filter sunlight just like trees and make interior space naturally rich in light and warm atmosphere.
These slits run from glass wall to top-light, keeping each gate-shaped frame independent through the top-light.
Each gate-shaped frame creates one unit of space composition. First and second fl oor have 18 shop space varied in its size from 4 to 10 square meters.
Fashion related tenants, such as apparel boutique, jewelry shop, accessory shop, nail salon, design atelier are expected. On the third fl oor is a common area and meeting room, in addition to the largest tenant space for cafe or restaurant with terrace and roof balcony area where can be also used for tables.

Producer/PM: Komura Angency CO.,LTD
Collaboration: Kazuya Nishimura
Client: House Planning CO.,LTD
Structural Design: Rhythm Design
Contractor: SHIN CORPORATION
Aluminum: Shinko Stainless

Site Area: 164.60SQM
Building Area 262.71SQM

AIA JAPAN DESIGN AWARDS 2011
2A ASIA ARCHITECTURE AWARDS 2015 Finalist

Related Projects

  • Umbau Gerbergasse 57 | Läckerli Huus
    PROPLANING AG
  • Rehau Visitor Center
    .bieker : Architektur
  • SHONAN T-SITE
    Klein Dytham architecture
  • BBQ hut of Deutsche Bank
    .bieker : Architektur
  • Rehau sales office Frankfurt
    .bieker : Architektur

Magazine

Other Projects by 佐々木龍一/佐々木設計事務所

Flamme-Iga Complex (Ueno Gas Showroom)
Mie, Japan
Kitchen Centered House
Tochigi, Japan
Yomogino Ryokan Hot Spa
Japan
Scandinavian Tourist Board, Tokyo Office
Tokyo, Japan
Hasselblad Japan Office and Gallery
Tokyo, Japan
The Grand Egyptian Museum International Competition Proposal
Egypt, Egypt