Brooklyn Botanic Garden

New York
Landscape Architects
HM White
Awards

2013 ASLA National Chapter
Honor Award

2013 ASLA New York Chapter
Honor Award

2012 Annual Design Review
Architect Magazine

2012 Green Good Design Award:
Green Architecture
The Chicago Athenaeum

2013 Building Brooklyn Award
National Grid Award for Energy Efficiency

2012 Best Projects
ENR New York

2012 Best New Architecture in New York
New York Observer

2008 New York City
Public Design Commission Award

Honored by the NYC Design Commission with an Award for Excellence in Design in 2008 for integration of form, function and sustain- able practice, the new visitor center to the Brooklyn Botanic Gar- den establishes a visionary public interface between the city and the garden. The landscape’s central feature is the building’s living roof design, conceived as a seamless, inhabitable extension of the Garden that mergers landscape and architecture and redefines physical and philosophical relationships between visitor and garden, exhibition and movement, culture and cultivation.

Fusing contemporary site engineering technology with sustainable landscape and horticultural design, the Visitor Center landscape de- sign marks the Garden’s centennial and demonstrates the institution’s commitment to environmental stewardship and conservation by providing a new pedagogical paradigm with this high performance landscape design and new botanical exhibit for its next 100 years of public service and education.

STORMWATER MANAGEMENT

A network of storm water collection features an extensive green roof, storm water channel, vegetated swales and bio-infiltration basins. Collectively, these elements retain storm water on site to facilitate natural filtration and ground water recharge and discharge to the municipal sewer.

SOIL RECLAMATION

Contaminated soils in the historic fill demanded remedial action. Distinct soil profiles were designed to reconstruct existing soils and restore viable soil biology to support each diverse horticultural condition. The bio-infiltration basin's loose deep soils absorb water and filter pollutants and expand the volume of storm water capture. Structural soils in plazas provide contiguous expansive soil volumes to sustain limitless tree root growth under paved areas.

HORTICULTURAL EXHIBIT

The planting design demonstrates how a specific mix of plant species and types can regenerate high performing ecologies. Informed by native plant communities, botanic collections are organized in bold drifts, from upland to lowland typologies that knit the Visitor Center landscape into the existing and establish a resilient design structure for future garden expansion.

Related Projects

  • Wellness Bogn Sedrun
    Walter Bieler AG
  • Dreifachturnhalle Gipf Oberfrick
    Walter Bieler AG
  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten

Magazine

Other Projects by HM White

St. George Waterfront and Ballpark
Staten Island
Pierpont Morgan Library
New York
WCS Center for Global Conservation
Bronx
Brooklyn Botanic Garden Visitor Center – Landscape Plan
Brooklyn
Berkson Residence
Scarsdale
Lipson Residence
Chappaqua