Hale Lana

Kona
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Hale Lana | Olson Kundig
Photo © Nic Lehoux
Architects
Olson Kundig
Location
Kona
Year
2018
Stories
1-5 Stories

This family retreat on Hawaii’s Big Island takes the form of several canopy-like pavilions dispersed around the site, linked by elevated wooden lanais and a series of gardens. Hale Lana, which translates to “floating home,” appears to hover over the site’s lava fields and dense gardens. The home takes a position at the ecotone line between the heavily landscaped area, and the expansive ocean views which stretch to Haleakalā volcano on nearby Maui. The ultimate design goal was to balance transparency and enclosure to create a home that would function for the couple, their extended family, and for large gatherings, while maximizing connection to the Hawaiian climate and landscape.

The entry approach winds through a densely landscaped area with large trees, berms and lava fields before opening to a view through the house to Maui in the distance. The main house is wrapped in sliding window walls opening to covered lanais which link to the home’s other four buildings: the cabana, the master suite, the guest suite, and the garage.

Cantilevered double-pitch roofs in the Big Island style create deep canopies that encircle the buildings and their lanais, allowing the pavilions to open completely to ocean breezes while protecting from solar gain. Operable shutter screens let the family tune each building to changing environmental conditions, adjusting to the desired degree of sun, air and privacy. Rock walls in many of the pavilions extend outdoors, connecting the home to the Kona landscape. Custom-designed furniture and interior elements throughout complement the architecture with subtle Hawaiian references.

“The intention was for the home to feel like a canopy on the Hawaiian landscape, transparent between inside and outside.” –Tom Kundig, FAIA, RIBA, Design Principal

Project Team: Tom Kundig, FAIA, RIBA, Design Principal; Todd Matthes, Project Manager; Katherine Ranieri, Project Architect; Gregory Nakata, Architectural Staff; Debbie Kennedy, LEED® AP ID+C, Interior Design; Amanda Chenoweth, Kathy Hanway, Maresa Patterson and Crisanna Siegert, Interior Design Staff

Key Consultants: Dowbuilt, General Contractor; Kona Wai Engineering, Civil Engineer; MCE Structural Consultants, Structural Engineer; WSP, Mechanical and Electrical Engineer; David Y. Tamura Associates, Landscape Architect; Niteo Lighting, Lighting Design; Kai Pono Builders, Pool Consultant; Spearhead Inc., Steel & Timber Fabrication Consultant

Photography: Nic Lehoux

Related Projects

  • House Zumikon
    sandy brunner Architecture
  • House in a Forest
    Paul Kaloustian Architect
  • Speicherbibliothek - Les archives du future
    Lukas Lenherr Architektur
  • Qingli Hotel
    Elsedesign
  • Linthverwaltung Benken
    Architekturbüro Herbert Bruhin

Magazine

Other Projects by Olson Kundig

Rolling Huts
Mazama
The Pierre
San Juan Islands
Costa Rica Treehouse
Playa Hermosa, Costa Rica
Shinsegae International
Seoul, South Korea
JW Marriott Los Cabos Beach Resort & Spa
Puerto Los Cabos, Mexico
City Cabin
Seattle