Harvard ArtLab

Allston
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Photo © Iwan Baan
Architects
Barkow Leibinger
Location
Allston
Year
2019
Stories
1-5 Stories
Client
Harvard University
Team
Frank Barkow, Regine Leibinger, Martina Bauer (Associate), Sebastian Awick, Johannes Beck, Jordan Berta, Sophia Hannekum
Architect of Record
Sasaki Associates Inc.
Construction Manager
Lee Kennedy Co. Inc.
Structural Engineering - Concept
Werner Sobek
Structural Engineering - Executive
RSE Associates Inc.
MEP/FP Engineers
BR+A
Landscape Architect
michael boucher landscape architecture
Lighting
LAM PARTNERS

Harvard University’s ArtLab, a cross-curriculum space for the arts, is located on the school’s Allston campus in Cambridge, Massachusetts. Designed to be curated and adapted by its users, the 9,000 square-foot space will be available to students, teachers, visiting artists, and the wider community.

The building, a one-story “pinwheel-like” plan, consists of a series of studios, workshops, and media spaces that surround a common “Hub” space. The Hub, which can be opened and closed by a series of four large sliding partitions, enables performances and exhibitions, cultivating interactivity at the ArtLab’s center. Surrounding spaces provide recording studios, sound-editing stations, and rooms for rehearsal, improvisation, and informal performance.The ArtLab encourages and expands participants’ engagement with interdisciplinary arts-practice research, serving as a collaborative activator for the school and the greater Allston and Cambridge neighborhoods.

The building, which complies to Massachusetts’ high energy efficiency standards and is projected to be net-zero, is constructed of lightweight steel columns and open web steel trusses on a concrete slab on grade. Framing is mechanically fastened, able to be assembled and disassembled easily and efficiently, allowing for the building to be transferred and given a second life when needed. The steel frame is clad in transparent insulated glass and lightweight high-insulating polycarbonate panels. These panels range from transparent totranslucent to opaque, exploiting diffuse natural light and a street-level view by day, emerging as a glowing “lightbox” by night. These materials emphasize the building’s ephemerality while providing a robust and adaptable space for the arts. The roof is covered with photovoltaic panels, generating the power required for the building.

Related Projects

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by Barkow Leibinger

Canteen Ditzingen
Ditzingen, Germany
Tour Total
Berlin, Germany
Serpentine Summer House
London, Great Britain
Apartment House
Berlin, Germany
HAWE-Werk Kaufbeuren
Kaufbeuren, Germany
Trumpf Smart Factory Chicago
Hoffman Estates