Hopkins Student Center

Baltimore
Visualization © BIG-Bjarke Ingels Group
Visualization © BIG-Bjarke Ingels Group
Visualization © BIG-Bjarke Ingels Group
Visualization © BIG-Bjarke Ingels Group
Visualization © BIG-Bjarke Ingels Group
Visualization © BIG-Bjarke Ingels Group
Visualization © BIG-Bjarke Ingels Group
Architects
BIG – Bjarke Ingels Group
Address
Johns Hopkins University, Baltimore
Year
2024
Client
Johns Hopkins University
Team
Bjarke Ingels (Partner-in-Charge), Leon Rost (Partner-in-Charge), Elizabeth McDonald (Associate-in-Charge), Jason Wu (Project Leader), Lawrence Olivier Mahadoo (Project Leader), Alex Wu, Xi Zhang, Chia-Yu Liu, Guillaume Evain, Jakub Kulisa, Kig Veerasunthorn, Mike Munoz, Tom Lasbrey, Tony Saba Shiber, Blake Smith, Corliss Ng, Florencia Kratsman, Francesca Portesine, Jamie Maslyn Larson, Gabriel Jewell-Vitale, Kevin Pham, Josiah Poland, Jialin Yuan, Ken Chongsuwat, Duncan Horswill, Ben Caldwell, Margaret Tyrpa, Terrence Chew, Tracy Sodder, Chris Pin, Alexander Matthias Jacobson, Tore Banke, Frederic Lucien Engasser, Xingyue Huang, Jesper Petersen, Kaoan Hengles
Architect of Record
Shepley Bulfinch
Interior Architect
Rockwell Group
Landscape Architect
Michael Van Valkenburgh Associates

BIG’s design for Hopkins Student Center, or ‘The Village’, is an open, modern, and welcoming facility envisioned as a social engagement hub for all members of the Hopkins community.

BIG is thrilled to have been selected as the designer of the new Student Center for Johns Hopkins University; the result of a months-long international design competition led by a special advisory committee. Students and student affairs staff were included throughout the process, and more than 1,200 students, faculty, staff, and alumni responded to a June survey, inviting evaluation of the four design finalists. Feedback on BIG's concept was overwhelmingly positive, with survey respondents embracing the building's open feel, connections to surrounding exterior spaces, abundance of natural daylight, and integrated features that support the university's sustainability goals. BIG has teamed up with Shepley Bulfinch as Architect of Record, along with Rockwell Group for interior design and Michael Van Valkenburg Associates for landscape design.

The approximately 150,000 square foot building will include spaces for relaxation and socialization, creative and performing arts spaces, student resources and support services, lounges, a digital media center, a performance space with seating for 200 people, and a dynamic dining hall that connects directly onto a new plaza along Charles Street. The facility will satisfy the long-acknowledged need for a true non-academic gathering spot on the university’s Homewood campus in Baltimore, Maryland.

Located just south of the iconic open space on the Johns Hopkins campus known as “The Beach” at the intersection of 33rd and Charles Streets, the facility will foster greater connectivity between the campus and the neighboring Charles Village community by creating a prominent, welcoming new entry point at 33rd Street. It will turn an area of the campus into a dynamic hub at the crossroads of student activity. As a natural gateway, the area will connect Charles Village and more than 3,500 Hopkins students who live in the neighborhood, to the heart of the Homewood campus.

The Village is conceived as a central living room surrounded by a collection of spaces tailored to the needs of the Hopkins community. The building negotiates the sloping grade of the site to allow direct entry from all four levels of the building, while maintaining a friendly human scale and providing several accessible routes across the site. Arriving on Charles Street, students and visitors are greeted by an open building façade with dining areas spilling out onto a sun-splashed plaza.

The entrance of The Village opens into a cascading interior landscape of dining, performance, lounging, and socializing. The mass timber structure provides a warm and acoustically comfortable environment as light filters in between the photovoltaic roof panels—features that help to meet the university’s larger sustainability goals.

An indoor landscape—as vast as the Beach next door—is comprised of a cluster of flexible spaces, which open out on to four rejuvenated public spaces: an events-focused commons, the shaded paths of the Grove, an entry plaza at 33rd street, and a new food market and plaza to the south. The signature red brick paths of Homewood campus seamlessly flow through the building.

The Village transforms the landscape around the building to create outdoor spaces for student activities and events. A central plaza can host pop-up exhibits or performances, as well as vendors and food trucks to enliven the North Charles Street corridor.

The open design allows light to enter the clerestory windows and leaves all student activities and school spirit on display. The Village becomes an ever-changing mosaic of the Johns Hopkins Community, and a village greater than the sum of its parts.

The new Hopkins Student Center is set to begin construction in Spring 2022 and to be completed by Fall 2024. This is BIG’s third academic building in the United States, following the Isenberg School of Management Business Innovation Hub for the University of Massachusetts Amherst and The Heights Building for Arlington Public Schools, both completed in 2019.

Related Projects

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by BIG – Bjarke Ingels Group

Zira Island Master Plan
Baku, Azerbaijan
THE MOUNTAIN
Copenhagen, Denmark
VM Houses (PLOT= BIG + JDS)
Copenhagen, Denmark
Maritime Youth House (PLOT = BIG + JDS)
Copenhagen, Denmark
XPO, Danish Pavilion EXPO 2010
Shanghai, China
8 HOUSE
Copenhagen, Denmark