Jacob’s Pillow Doris Duke Theatre

Becket
Visualization © Mecanoo and Marvel
Visualization © Mecanoo and Marvel
Visualization © Mecanoo and Marvel
Visualization © Mecanoo and Marvel
Visualization © Mecanoo and Marvel
Architects
Mecanoo
Location
358 George Carter Rd, Becket
Year
2023
Client
Jacob' s Pillow
Architect of Record and Landscape
Marvel
Theatre and Acoustics Consultants
Charcoalblue

The new theatre’s design embraces the Pillow’s diverse history to create an accessible and inclusive space for dialogue, collaboration, and education. The new Doris Duke Theatre will maintain the intimacy of the former studio theatre, which was lost to a fire of undetermined cause in November 2020, while incorporating a new digital backbone. The ability for the facility to adapt to different programmatic needs as well as future technical upgrades will be key to the theatre’s purpose as a makerspace and digital lab and will ensure long-term resiliency and future growth.

The design allows for multi-use flexibility, so that the building can support performances, events, residencies, and more, sometimes simultaneously. The theatre will seat up to 230 patrons in the main performance space, with an array of seating and stage configurations. The building will feature two lobbies with sliding doors, which will create multiple entrances and exits to the building. The lobby on the west side of the building will serve to welcome visitors in from the spacious artist quadrangle, and will also provide a covered and ventilated space for pre-show talks alongside a new exhibition space.The lobby on the east side of the building will serve as a warm-up and rehearsal space for artists, and can also host receptions and meetings as needed. This embrace of the site and nature, balanced with a need to push the boundaries of dance, embodies the ambition for the theatre and captures the magic of performing at Jacob’s Pillow. Contributions from Indigenous artists to the design will include visual art installations, a medicinal garden with local and indigenous plantings near the entrance of the building, and a fire pit for gatherings and celebrations.

Jacob’s Pillow has continued to engage community members, artists, technicians, staff and Board members, and Indigenous stakeholders in workshops and engagement sessions to inform the design process. The new Doris Duke Theatre will restore a second indoor theater space for Jacob’s Pillow’s annual summer Dance Festival alongside the flagship Ted Shawn Theatre, and provide year-round studio space on the Pillow campus, in addition to the Perles Family Studio, which is home to The School at Jacob’s Pillow and the Pillow Lab, artist-in-residence program.

Related Projects

  • Promenade Favorita, Lugano TI
    mavo gmbh
  • Garten Höhenweg St.Gallen
    mavo gmbh
  • Sagiareal, Greppen LU
    mavo gmbh
  • Progressive cleanroom expansion
    Lindner Group
  • Büro Allmendstrasse
    BFB Architekten AG

Magazine

Other Projects by Mecanoo

Brink Tower
Amsterdam, Netherlands
La Llotja theatre and conference centre
Lleida, Spain
The Grace
The Hague, Netherlands
Taichung Green Corridor
Taichung, Taiwan
Spoorzone Dordrecht
Dordrecht, Netherlands