Kaiser Vallejo Rehabilitation Courts

Vallejo
Photo © Cesar Rubio
Photo © Cesar Rubio
Photo © Cesar Rubio
Photo © Cesar Rubio
Photo © Cesar Rubio
Photo © Cesar Rubio
Photo © Cesar Rubio
Architects
INTERSTICE Architects
Location
Vallejo
Year
2009

The Rehabilitation Court is a place of healing and progressive challenges. The design intention is to layer a microcosm of physical challenges found in the urban environment. The Court is designed to overlay rehabilitation therapy activities within an outdoor garden setting with direct proximity and connection to the interior gymnasiums. The court is organized into linear spaces that are bounded by bamboo planting in raised, colored concrete “trays” with guide-rail edges to support the various therapeutic functions. Primary circulation passing from the gymnasiums opens into spacious table seating for waiting, gathering, conversation and occupational therapy uses.

From here the courtyard surface rises gradually towards more challenging elements encouraging a metaphoric “ascent” towards the west, through the graceful canopy of bamboo that incorporates bench seating along the way, until finally revealing the sensational elevated views to the west over the distant San Francisco Bay.

The ascent into the grove is made by negotiating curb cut ramp, curbs, ramps, and stairs of varying lengths with various riser and tread dimensions all of which are provided with handrails integral to the planter edges, for safe negotiation and training use.  The therapeutic elements also include a car parked on the this roof garden, ground surface texture challenges such as wood decking, cobbles and pea gravel, therapeutic gardening areas, putting green, and an open game area designated for a basketball or badminton court, all interwoven  within the filtering canopy of the bamboo grove.

Related Projects

  • Dreifachturnhalle Gipf Oberfrick
    Walter Bieler AG
  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by INTERSTICE Architects

MISSION:house
San Francisco
TREE:hugger
Saratoga Beach, Canada
University of San Francisco, S.J. Center for Science & Innovation Landscape
San Francisco
DREAM:shop
San Francisco
Sunset Parklet
San Francisco
Bayview Hill Gardens Landscape
San Francisco