Nancy and Rich Kinder Building, MFAH

Houston
Photo © Richard Barnes
Photo © Richard Barnes
Photo © Richard Barnes
Photo © Richard Barnes
Photo © Richard Barnes
Photo © Richard Barnes
Photo © Richard Barnes
Photo © Richard Barnes
Photo © Richard Barnes
Photo © Richard Barnes
Photo © Richard Barnes
Photo © Richard Barnes
Architects
Steven Holl Architects
Address
5500 Main Street, 77004 Houston
Year
2020
Stories
1-5 Stories
Client
The Museum of Fine Arts Houston
Team
Steven Holl (Design Architect), Chris McVoy (Design Architect), Olaf Schmidt (Project Architect), Filipe Taboada (Project Architect)
Associate Architect
Kendall/Heaton Associates, Inc.
Restaurant Architect
Steven Harris Architects
Landscape Design
Deborah Nevins & Associates in collaboration with Nevins & Benito Landscape Architecture, D.P.C.
Project Manager
Matthew Snellgrove, Legends
Structural Engineers
Cardno Haynes Whaley, Guy Nordenson and Associates
MEP Engineer
ICOR Associates
Civil Engineer
Walter P. Moore & Associates
Climate Engineers
Transsolar
Lighting Consultant
L’Observatoire International
Cost Estimator
Venue Cost Consultants
Façade Consultant
Knippers Helbig
Glass
Gartner Permasteelisa
LEED Commissioning
Loring Engineers
Water feature
Waterscapes

The new museum architecture of the Nancy and Rich Kinder Building is characterized by porosity, opening the ground floor at all elevations. Seven gardens slice the perimeter, marking points of entry and punctuating the elevations. The largest garden court, at the corner of Bissonnet and Main Street, marks a central entry point on the new campus. When standing in the great new entrance lobby of the Kinder Building, one can see gardens in four directions and feel the inviting energy of a new sense of openness to the community.

The new ground level is an activate social space open to the community with longer hours than the two gallery floors above. A fine restaurant opens to the Cullen Sculpture Garden, a café to Bissonnet, and galleries open to Main Street. Special performances might take place in the Brown Foundation Plaza and Glassell rooftop garden.

The Texas sky opens 180°overhead above a luminous canopy covering the new building. Concave curves, imagined from cloud circles, push down on the roof geometry, allowing natural light to slip in with precise measure and quality, perfect for top-lit galleries. The undersides of the curved ceiling become light reflectors, catching and sliding the light across each unique gallery experience. These curved slices of light shape the gallery spaces organically in a unique way related to the organic qualities of the lush vegetation and water characterizing the new campus. Rather than mechanical and repetitive, the light is organic and flowing echoing the movement of the galleries.

Organized horizontally on two levels, all galleries have natural light and are flexible with open flow. The gallery rooms of ideal proportions are centered around an open forum. The open flow through galleries is punctuated by views into the seven gardens with green trellises offering shade from glare. The central gallery forum provides generous spaces for the exhibition of art and vertical circulation to the upper floors. A stepped ramp and elevators link the lobby and gallery levels for direct access to all galleries.

Within the horizontal collection of stone (1924), steel and glass (1958, 1974), and stone (2000), the Kinder Building adds a horizontal architecture in translucent glass. The curved glass elements have a soft texture, alabaster-like. At night the glowing translucent walls will be reflected in the water gardens and provide an open invitation to enter the museum. In complementary/contrast, the Kinder Building provides a strong contribution to the existing unique collection of the Museum of Fine Arts Houston architecture.

Related Projects

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by Steven Holl Architects

Cité de l'Océan et du Surf
Biarritz, France
Horizontal Skyscraper
Shenzhen, China
Nelson-Atkins Museum of Art Bloch Building
Kansas City
Knut Hamsun Center
Hamaroy, Norway
Daeyang Gallery and House
Seoul, South Korea
New Wing of Mumbai City Museum
Mumbai, India