Arkansas Museum of Fine Arts

Little Rock, AR
View from the north
Visualización © Studio Gang and SCAPE
View from the north
Visualización © Studio Gang
Gallery
Visualización © Studio Gang
Blossom
Visualización © Studio Gang
Restaurant Terrace On MacArthur Park
Visualización © Studio Gang and SCAPE
Entrance from the south
Visualización © Studio Gang
View from the south
Visualización © Studio Gang and SCAPE
Model
Foto © Studio Gang
Axon, before
Dibujo © Studio Gang
Axon, after
Dibujo © Studio Gang
Section
Dibujo © Studio Gang
Construction, March 2021
Foto © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Foto © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Foto © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Dibujo © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Foto © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Foto © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Foto © Timothy Hursley
Construction, March 2021
Foto © Timothy Hursley
Arquitectos
Studio Gang
Dirección
501 East Ninth Street, Little Rock, AR
Año
2022
Pisos
1 - 5 pisos
Cliente
Arkansas Museum of Fine Arts
Equipo
Jeanne Gang, Juliane Wolf, Angela Peckham
Design Architect
Studio Gang
Landscape Architect
SCAPE
Associate Architect
Polk Stanley Wilcox Architects

Creating a vibrant space for social interaction, education, and appreciation for the arts, Studio Gang’s design for the Arkansas Museum of Fine Arts transforms this premier cultural institution into a signature civic asset.

Working from the inside out, the design—which includes both new construction and renovations—clarifies the organization of the building’s interior while also extending AMFA's presence into historic MacArthur Park, opening the museum to the city of Little Rock and beckoning the public within.

AMFA's eight architectural additions have resulted in a motley collection of fortress-like spaces that lack a holistic architectural identity, clear visitor circulation, and visibility to the city and the park of which the museum is a part. Suffering from inefficient operational adjacencies, the museum's three impressive programs—a renowned collection of works on paper, the Museum School, and the Children’s Theatre—are disconnected from each other and their surroundings, making them difficult for visitors to locate and experience.

Conceived as a stem that blossoms to the north and south and anchored by major new visitor amenities, the design mediates between the museum's existing architecture to define a new public gallery and gathering space that provides an unprecedented axis of connectivity linking the museum's disparate programs and also serves as a focal point for extensive renovations that help AMFA meet its growing visitor needs.

Inviting visitors to experience anew the building’s original 1937 façade, the excavation of the existing building allows for visual clarity and transparency and reveals expanded spaces for performance, exhibition, and art making. Extensive renovations transform the museum, adding new dedicated programs that demonstrate best practices for art exhibition, conservation, and research, while the new architecture’s pleated, thin-plate structure signals a strong and reenergized visual identity.

Major new amenities anchor the architecture at both the north and south entrances. At the north end, a new Cultural Living Room acts as a flexible community space for gathering, respite, and contemplation as well as special events. To the south, an outdoor dining pavilion replaces the existing asphalt parking lot, opening the building to the park for the first time. Developed with SCAPE, the design reinforces AMFA's ambition to become a true museum in a park, adding more than 2,200 linear feet of new paths and trails and 250 new trees, which will merge over time with the existing canopy to form a parkland forest, while the architecture’s pleats collect stormwater to feed new gardens and native perennial meadows. Altogether the design embodies the museum's commitment to its community and its environs, strengthening its cultural and educational offerings and connecting visitors to each other, art, nature, and the city.

Proyectos relacionados

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Magazine

Otros proyectos de Studio Gang

Aqua Tower
Chicago
SOS Children’s Villages Lavezzorio Community Center
Chicago
Bengt Sjostrom Starlight Theatre
Rockford
Brick-Weave House
Chicago
Columbia College Chicago Media Production Center
Chicago
Ford Calumet Environmental Center
Calumet