Artevelde

Gent, Belgique
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Architectes
Binst Architects
Adresse
Voetweg, 9000 Gent, Belgique
Année
2009
Coût
Non indiqué
Étages
5-20 étages
Client
Arteveldehogeschool vzw
Équipe
Dirk Engelen
Main contractor
Besix nv

EDUCATION, INTERIOR
Newly built school building Campus Kantienberg for Arteveldehogeschool

Building schools means building the future, as youngsters will assimilate and pass on their spatial experience of light, air, simplicity and beauty throughout their lives. The designers were honoured to have the opportunity to deliver creative social impulses of this kind. Following several earlier ‘trial runs’ in the centre of Mortsel (merger of three primary schools), central Antwerp (UIA) and Gasthuisberg hospital in Leuven (midwifery), this fourth winning competition design for a school building is the most expressive to date. It stands out primarily for its unusual context, solitary infill and specific parameters. Within the outlines of the master plan – parallel to the future linear park and in relation to the arrangement of the volumes – an ascending staircase with central patio follows the town’s natural undulation. This beacon on Kantienberg hill in Ghent functions as a brick sculpture, incorporating the entrance and the media library, and supported to the rear by a tower. Vertically rotating aluminium plates enclose the tower in a discreet packaging. The ‘living’ walls with their constantly changing appearance are oriented towards the city, flirting with the transparency of the tower volume and creating a variety of daytime and night-time atmospheres in the Ghent skyline.

Projets liés

  • 3MFH Oberchärns
    Lengacher Emmenegger Partner
  • Haus in Inchigeelagh
    Markus Schietsch Architekten
  • Centre hospitalier 'Klinikum am Wörthersee'
    Dietmar Feichtinger Architectes
  • Passerelle Simone-de-Beauvoir
    Dietmar Feichtinger Architectes
  • Université Krems
    Dietmar Feichtinger Architectes

Magazine

Autres projets de Binst Architects

Port Pavilion
Antwerp, Belgique
De Boschkens - Noise Barrier Houses
Goirle, Pays-Bas
HQ INFRAX WEST
Torhout, Belgique
HQ NIKO
Sint-Niklaas, Belgique
Luxury Apartments Pothoofd
Deventer, Pays-Bas
Water Tower
Brasschaat, Belgique