Minsheng Museum of Modern Art

Beijing, China
Architectes
Studio Zhu-Pei
Lieu
Beijing, China
Année
2015
Coût
1 million - 100 millions
Étages
1-5 étages
Client
China Minsheng Banking Corp.Ltd
Équipe
Design Principal: Zhu Pei, Project Team: Edwin Lam, He Fan, Damboianu Albert Alexandru, Virginia Melnyk, Guo Nan, Ke Jun, Wang Peng, Li Gao

The construction of the Minsheng Museum of Modern Art in Beijing, the biggest private museum in China, was financed by the Minsheng Bank.

The museum building is a converted former Panasonic factory built in 1979. The project used the factory hall with its simple concrete skeleton structure and modular facade almost as found, adding only a few interventions to make the new use visible.

The museum design divides the building volume into different functions, which are supported by an external courtyard-like space, a roof terrace and a sculpture park.
The renovation preserved the industrial character of the building, contrasting this in occasional places with new materials. The strongest intervention was needed for a new lobby that signals the entrance from the outside. It consists of interlocking cubes that blend together to form a multi-storey space.

Generous conical stairways are illuminated by skylights, and encourage informal use. The three exhibition rooms , the courtyard and the book-store are accessed from the lobby. Additional functions, including the auditorium, media library, cafeteria and restaurant are accessed from a corridor along the courtyard.

During the renovation process, the architect kept many existing traces of use, thus lending the museum a rougher character. The modular facade glazing calls to mind the former industrial use.
This serial expression contrasts with the special treatment of the inserted cubes that form the lobby, which are clad with aluminum panels of only 0.5 millimeters thickness. Their striking velvety expression is further enhanced by the blurry reflections that layer over the diagonal grid pattern of the panels, reminiscent of textile qualities of traditional quilted silk jackets in the sun.

Projets liés

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

Magazine

Autres projets de Studio Zhu-Pei

Caiguo Qiang Courtyard House Renovation
China
Dali Museum of Contemporary Art
Dali, China
Himalaya Center
Lhasa, Tibet, China
Shou County Culture and Art Center
Anhui, China
Xiao Qinghe Wetland Museum
Ji'nan, Shandong, China
Yang Liping Performing Arts Center
Dali, Yunnan, China