UMD James I Swenson Civil Engineering Building

Duluth, MN
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Photo © Ross Barney Architects
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Architectes
Ross Barney Architects
Lieu
Duluth, MN
Année
2010
Coût
1 million - 100 millions
Étages
1-5 étages
Client

University of Minnesota Duluth

Program
35,300 square feet Lab and Classroom

Architect of Record
Stanius Johnson Architects

Landscape Architect
Oslund and Associates

Photography
Kate Joyce Studios

LEED GOLD CERTIFIED
AIA COTE TOP 10 GREEN PROJECT

Sustainable principles were integral and critical to the design of the new Civil Engineering Building. As an educational facility it became apparent that the building could educate civil engineers on sustainable principles. The building as pedagogical tool became a guiding concept. Designed to display building systems, the facility showcases structural and mechanical processes, and stormwater management techniques.

The design highlights construction and site systems related to the Civil Engineering field of study. These include: oversized scuppers that channel storm water from the roof to the trio of tubs that funnel runoff to the monumental French drain; two 20 ton gantry cranes located within the Structural and Hydrology Lab; and a precast concrete Structural Lab with installation materials left in place for learning.  

The building highlights the inherent beauty and durability of natural materials, reducing maintenance. Using regional materials provided a tangible and symbolic connection to the community. The local mining industry inspired the use steel and corten in their raw state. Taconite mined for its iron content, was used in both rock and iron pellet state.  

The building passively accomplishes as much energy savings through the building siting, massing, orientation, exterior envelope and daylighting. In the high-bay (25+ feet) laboratory spaces, displacement ventilation provides improved thermal comfort and improved energy consumption. Underfloor air distribution used throughout the classroom and office spaces provides improved ventilation effectiveness and operation, as well as a high level of user control.

Combinations of strategies reduce peak electrical demand. Occupancy and daylight sensors along with daylighting provides the largest savings. Variable air volume fans with variable frequency drives cut down tremendously on HVAC system energy loads.

Native plantings and rain gardens dot the east and west elevations. A green roof with native plant materials helps to reduce storm runoff, cool the building, reduce noise, and reduce glare from surrounding buildings.

Projets liés

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Autres projets de Ross Barney Architects

Oklahoma City Federal Building
Oklahoma City, OK
Levy Senior and Community Center
Evanston, IL
Champaign Public Library
Champaign, IL
Commodore John Barry Elementary School
Philadelphia, PA
Fermilab OTE Building
Batavia, IL
U Chicago Child Development Center Drexel
Chicago, IL