Yang Liping Performing Arts Center

Dali, Yunnan, China
© Studio Zhu-Pei
© Studio Zhu-Pei
YinYang conceptual diagram
© Studio Zhu-Pei
Concept
© Studio Zhu-Pei
Site plan
Dessin © Studio Zhu-Pei
Ground floor plan
Dessin © Studio Zhu-Pei
4.2M high plan
Dessin © Studio Zhu-Pei
Roof floor plan
Dessin © Studio Zhu-Pei
Section 1-1
Dessin © Studio Zhu-Pei
Section 2-2
Dessin © Studio Zhu-Pei
Axonometric diagram
Study model
Photo © Studio Zhu-Pei
Study model
Photo © Studio Zhu-Pei
Study model
Photo © Studio Zhu-Pei
Photo © Studio Zhu-Pei
Photo © Studio Zhu-Pei
Photo © Studio Zhu-Pei
Visualisation © Studio Zhu-Pei
Visualisation © Studio Zhu-Pei
Visualisation © Studio Zhu-Pei
Visualisation © Studio Zhu-Pei
Visualisation © Studio Zhu-Pei
Visualisation © Studio Zhu-Pei
Visualisation © Studio Zhu-Pei
Photo © Studio Zhu-Pei
Photo © Studio Zhu-Pei
Architectes
Studio Zhu-Pei
Lieu
Dali, Yunnan, China
Année
2015
Étages
1-5 étages
Client
Yang Liping Arts & Culture Co.LTD
Équipe
Design Principal: Zhu Pei Design team: Edwin Lam, Shuhei Nakamura, Han Mo, You Changchen, Wu Zhigang, Pan Leqin, Virginia Melnyk, Guo Nan, Ke Jun, Liu Ling, Du Yao
Theater Consultant
dUCKS scéno,Creative Solution Integration LTD
Structural Consultant
Professor Fu Xueyi, Master of National Engineering Survey and Design
MEP Consultant
CCDI
Facade Consultant
Shenzhen Dadi Facade Technology CO.,LTD.

The professional dancer Yang Liping is a star in China. She has created new interpretations of the folk dances from the Yunnan region and combined elements of these with contemporary dance forms. Yang herself belongs to the Bai-people ethnic minority, and comes from Dali where she commissioned a new performing arts centre just to the northeast of the historic old town. Situated between the Cang mountain chain which reaches 4,000 meters in height, and the 40 kilometres wide Lake Erhai, the city of Dali is an important tourism destination. The old town has largely preserved and still has some remains of the historic city wall with gate towers. Recent economic and urban development have concentrated in Xiaguan at the southern of the lake, while cultural programmes have been developed in Dali; with parallel improvements in traditional heritage buildings such as the pagodas and temples, and in new facilities including the Performing Arts Centre and the Museum of Contemprorary Art, both designed by Zhu Pei.

Inspired by the powerful surrounding landscape, Zhu Pei searched for landscape related references to solve the architectonic challenges for the Performing Arts Centre. A widely cantilevered rectangular roof spans across a built landscape of free-flowing indoor and outdoor spaces, some of which can be combined as an interacting spatial system. As with mountains and valleys, the strong shape of the roof reflects the more organic landscape below and points to the old Chinese principle of yin and yang, where two opposites form a whole together. Formally expressed as organic=shaped hills, the partly sunken spaces become like a natural garden landscape, promising a high experiential quality, which continues into the public theatre inside.

[See also: Completed building]

Projets liés

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Autres projets de Studio Zhu-Pei

Caiguo Qiang Courtyard House Renovation
China
Dali Museum of Contemporary Art
Dali, China
Himalaya Center
Lhasa, Tibet, China
Minsheng Museum of Modern Art
Beijing, China
Shou County Culture and Art Center
Anhui, China
Xiao Qinghe Wetland Museum
Ji'nan, Shandong, China