HQ NIKO
Foto © Kristof Schellekens
HQ NIKO
Foto © Kristof Schellekens
HQ NIKO
Foto © Kristof Schellekens
HQ NIKO
Foto © Filip Dujardin
HQ NIKO
Foto © Filip Dujardin
HQ NIKO
Foto © Kristof Schellekens
HQ NIKO
Foto © Kristof Schellekens
HQ NIKO
Foto © Kristof Schellekens

HQ NIKO

 Torna alla Lista di Progetti
Indirizzo
Industriepark West 40, 9100 Sint-Niklaas, Belgio
Anno
2009
Costo
Non dichiarato
Piani
1-5 Piani
Cliente
Niko nv
Team
Dirk Engelen
Main contractor
Artes Roegiers nv

OFFICE, INTERIOR
Renovation and extension of existing office building

The net useable surface will be increased by at least 50% and will be fitted with the technical equipment most commonly used to ensure optimal working conditions in an office environment. Only the basic structuring elements of the current building will be retained, the so-called concrete “carcass”. A new facade will be hung here around this carcass to assure thermal and acoustic comfort. Indoors, the existing patio will be covered by a glass dome, to house the new info centre underneath. This space also contains a new volume that houses the sanitary facilities and allows space for vertical circulation throughout the building. The second floor, a new floor, which covers approximately 500 m² contains an auditorium and lunch room.



Jo Crepain: "Light is a special captivating medium to generate architecture and thereby attain a balanced composition. It is literally the illumination of spaces and the creation of atmosphere. At the basis of this its control systems and switches are indispensable. As an important exponent in this account the NIKO company wishes to thoroughly reorganize the existing offices and to rearrange them into a clear organization for the future. A large glass domed patio forms the central heart of the building. As an addition in the program and a cynosure to its surroundings, the new glass office box stands in a stately manner atop the existing building. Copper reflective Venetian blinds mask the existing buil-ding’s live wires around the office platform. A coloured evening atmosphere lights up like one great strip of light along the motorway."

Altri progetti di Binst Architects

Port Pavilion
Antwerp, Belgio
De Boschkens - Noise Barrier Houses
Goirle, Paesi Bassi
HQ INFRAX WEST
Torhout, Belgio
Artevelde
Gent, Belgio
Luxury Apartments Pothoofd
Deventer, Paesi Bassi
Water Tower
Brasschaat, Belgio