Maritime Youth House (PLOT = BIG + JDS)

Copenhagen, Denmark
Foto © Mads Hilmer
Architetti
BIG – Bjarke Ingels Group
Sede
Copenhagen, Denmark
Anno
2004
Client

KVARTERLØFT Copenhagen, LOA Fund

Architects
BIG + JDS

Collaborators
JDS , Birch & Krogboe

Partner-In-Charge
Bjarke Ingels

Collaborator
Julien De Smedt

Projekt Architect
Henning Stüben & Annette Jensen

Team
Dorte Børresen, Finn Nørkjær, Jørn Jensen

Collaborators
Birch & Krogboe, JDS

Size
2,000 m2

How do you turn the problem of a polluted site into an architectural potential?

A third of our budget was allocated to remove our polluted topsoil. By covering the site with a wooden deck we could leave the soil where it was and invest the money on the building rather than the site’s polluted topsoil. The result is a public landscape of social functions surrounded by water on all sides.

Two very different users had to share the facilities: a sailing club and a youth centre with conflicting requirements: the youth centre wanted outdoor space for the kids to play; the sailing club required most of the site to moor their boats. The building is the result of these two contradictory demands: The deck is elevated high enough to allow for boat storage underneath while providing an undulating landscape for the kids to run and play above.

The interior of the building is very low key: the front room oriented towards the coastline, is used as a common room where most of centre’s daily activities take place. It utilizes a higher level of materials and detailing than the workshop and storage areas. The floor in the workshop is a standard grey concrete whereas the commons area has a polished Aalborg white concrete with white aggregate. The presence of hard surfaces used on the interior is meant to contrast the wooden exterior, an inversion of what is commonly done (wooden interior, concrete and asphalt exterior). This is meant to reflect the dominance of outdoor activities of the youth house. The Maritime Youth House has therefore gained an additional ‘room’ which IS the wooden deck - it supports all the centre’s programs, indoor and outdoor.

Progetti collegati

  • 3MFH Oberchärns
    Lengacher Emmenegger Partner
  • Haus in Inchigeelagh
    Markus Schietsch Architekten
  • Centre hospitalier 'Klinikum am Wörthersee'
    Dietmar Feichtinger Architectes
  • Passerelle Simone-de-Beauvoir
    Dietmar Feichtinger Architectes
  • Université Krems
    Dietmar Feichtinger Architectes

Rivista

Altri progetti di BIG – Bjarke Ingels Group

Zira Island Master Plan
Baku, Azerbaijan
THE MOUNTAIN
Copenhagen, Denmark
VM Houses (PLOT= BIG + JDS)
Copenhagen, Denmark
XPO, Danish Pavilion EXPO 2010
Shanghai, China
8 HOUSE
Copenhagen, Denmark
Cultural Complex
Tirana, Albania