Windhover Contemplative Center

Palo Alto
Foto © Matthew Millman
Foto © Matthew Millman
Foto © Matthew Millman
Foto © Matthew Millman
Foto © Matthew Millman
Foto © Matthew Millman
Foto © Matthew Millman
Foto © Matthew Millman
Foto © Matthew Millman
Foto © Matthew Millman
Architetti
aidlin darling design
Indirizzo
Stanford University, Palo Alto
Anno
2014
Costo
1M - 100M
Piani
1-5 Piani


The Windhover Contemplative Center is a spiritual retreat on the Stanford campus to promote and inspire personal renewal. Using Nathan Oliveira’s meditative Windhover paintings as a vehicle, the chapel-like center provides a refuge from the intensity of daily life.  It is intended for quiet reflection throughout the day for any Stanford student, faculty, or staff member, as well as for members of the larger community.


 


The Center is conceived of as a unification of art, landscape and architecture to both replenish and invigorate the spirit. 


 


The sanctuary is located in the heart of the campus, adjacent to a natural oak grove. The extended progression to the building’s entry through a long, private garden sheltered from its surroundings by a line of tall bamboo allows visitors to shed the outside world before entering the sanctuary. Within, the space opens fully to the oak grove to the east and the Papua New Guinea Sculpture Garden beyond. 


 


Louvered skylights wash the monumental 15 to 30 foot long paintings in natural light.  The remaining space is kept intentionally dark to focus the visitor’s attention on the naturally highlighted paintings and the landscape beyond. Thick rammed earth walls and wood surfaces further heighten the visitor’s sensory experience acoustically, tactilely, olfactorily, as well as visually. 


 


Water, in conjunction with landscape, is used throughout as an aid for contemplation; fountains within the main gallery and the courtyard provide ambient sound while a still reflecting pool to the south reflects the surrounding trees.  Exterior contemplation spaces are integrated into the use of the center, allowing views to the natural surroundings as well as to the paintings within.  From the oak grove to the east, visitors can view the paintings glowing within the center without accessing the building, effectively creating a sanctuary for the Stanford community day and night.

Progetti collegati

  • WhO Interior Sheet
    WhO
  • Neues Wohnquartier in Mölln
    czerner göttsch architekten
  • Wohnhaus und Scheune
    Walker Architekten
  • National Museum of Qatar
    Werner Sobek – Engineering, Design & Nachhaltigkeit
  • OP Erweiterung medius Klinik Nürtingen
    weinbrenner.single.arabzadeh. architektenwerkgemeinschaft

Rivista

Altri progetti di aidlin darling design

Courtyard Residence
California
Wexler's
San Francisco
San Joaquin Valley Residence
San Joaquin Valley
Paso Robles Residence
Paso Robles, California
Bar Agricole
San Francisco
355 11th Street: The Matarozzi/Pelsinger Building
San Francisco