Delft City Hall and Train Station

Delft, オランダ
建築家
Mecanoo
住所
Stationsplein, Delft, オランダ
2017
クライエント
Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone, ProRail, Gemeente Delft
Programme
City hall (19,430 m2) around internal patios, a bicycle shed, an archive, a loading and unloading area and a public lobby of 2,230m²; the public lobby is visually and physically linked to the station hall of 2,450m² with retail facilities and food and bev
Photography
Mecanoo, Ossip Architectuurfotografie, Jared Chulski Photography

Arriving in Delft is an unforgettable experience. From the outset, Mecanoo’s idea was to design a station that makes it clear to visitors that they have arrived in Delft. The station, in combination with the new city hall, sits atop a new train tunnel built in place of the old concrete viaduct that divided the city in two since 1965.

Coming up the escalators, the impressive ceiling with the historic map of Delft unfolds (in collaboration with Geerdes Ontwerpen). When you look outside, you see the city and the old station as a contemporary version of Johannes Vermeer’s painting 'View of Delft’.

A vaulted ceiling features an enormous historic 1877 map of Delft and its surroundings, connecting the station with the city hall. Within the station hall, walls and columns are adorned with a contemporary re-interpretation of Delft Blue tiles. You can walk directly from the station into the city hall. Throughout the design process, the building volume has been shaved and reformed to create a compact, highly efficient building form. The lowered roof lines at the corners provide a gradual transition towards the existing small-scale development of the Delft city centre and the adjacent Wester Quarter.

Incisions in the glass volume of the city hall building form a pattern of alleyways and courtyards, which are themselves inspired by the intricate structure of Delft. The facade responds to the different sun orientations, which determined the amount of glass incorporated, thus mitigating daylight needs while reducing heat gain in the summer months.

The glass has a high light absorption factor but low solar absorption, and all windows can be opened manually for user comfort and natural ventilation. Solar panels on the roof provide 20% of the energy for the building mechanics and presence-aware lighting. The GreenCalc+ score is rated at 270.

関連したプロジェクト

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Mecanoo によるその他のプロジェクト

La Llotja theatre and conference centre
Lleida, Spain
Montevideo Residential Tower
Rotterdam, オランダ
Library Delft University of Technology
Delft, オランダ
Kaap Skil, maritime and beachcombers museum
Texel, オランダ
Library of Birmingham
Birmingham, Great Britain
Bruce C. Bolling Municipal Building
Boston