Artevelde

Gent, België
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Artevelde
Photo © Kristof Schellekens
Architecten
Binst Architects
Adres
Voetweg, 9000 Gent, België
Jaar
2009
Kosten
Undisclosed
Verhalen
5-20 Stories
Klant
Arteveldehogeschool vzw
Team
Dirk Engelen
Main contractor
Besix nv

EDUCATION, INTERIOR
Newly built school building Campus Kantienberg for Arteveldehogeschool

Building schools means building the future, as youngsters will assimilate and pass on their spatial experience of light, air, simplicity and beauty throughout their lives. The designers were honoured to have the opportunity to deliver creative social impulses of this kind. Following several earlier ‘trial runs’ in the centre of Mortsel (merger of three primary schools), central Antwerp (UIA) and Gasthuisberg hospital in Leuven (midwifery), this fourth winning competition design for a school building is the most expressive to date. It stands out primarily for its unusual context, solitary infill and specific parameters. Within the outlines of the master plan – parallel to the future linear park and in relation to the arrangement of the volumes – an ascending staircase with central patio follows the town’s natural undulation. This beacon on Kantienberg hill in Ghent functions as a brick sculpture, incorporating the entrance and the media library, and supported to the rear by a tower. Vertically rotating aluminium plates enclose the tower in a discreet packaging. The ‘living’ walls with their constantly changing appearance are oriented towards the city, flirting with the transparency of the tower volume and creating a variety of daytime and night-time atmospheres in the Ghent skyline.

Gerelateerde projecten

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Andere projecten van Binst Architects

Havenpaviljoen
Antwerpen, België
De Boschkens - Geluidswalwoningen
Goirle, Nederland
Kantoren Infrax West
Torhout, België
HQ NIKO
Sint-Niklaas, België
Luxury Apartments Pothoofd
Deventer, Nederland
Water Tower
Brasschaat, België