La Llotja theatre and conference centre

Lleida, Spanien
Foto © Christian Richters
Foto © Christian Richters
Foto © Christian Richters
Foto © Christian Richters
Foto © Christian Richters
Foto © Christian Richters
Foto © Christian Richters
Foto © Christian Richters
Architekten
Mecanoo
Adresse
Avinguda de Tortosa, 25005 Lleida, Spanien
Jahr
2010
Kosten
1 Mio. – 100 Mio.
Stockwerke
5–20 Stockwerke
Bauherrschaft
Centre de Negocis i de Convencions S.A. (project), Municipality of Lleida (competition)
Competition
2004, 1st prize
Programme
Theatre and conference centre with a theatre (1000 seats), 2 congress halls (400 and 200 seats) which can be divided into smaller halls, an exhibition hall, 2 multifunctional foyers, press room, restaurant, lounge, 9,500 m² parking, a square of 15,325 m2,
Size
37,500 m2
Design Team
Mecanoo and Labb arquitectura

La Llotja Theatre and Conference Centre is designed as a monolithic volume that emerges from the Spanish earth. By elevating the first floor and deeply recessing the ground floor facade, this creates a 16-metre-wide cantilever that protects visitors against the sun and rain.

The public square begins underneath the cantilever with the stairs of the neighbouring building serving as a spectator tribune during events. The solid facade of natural stone is interrupted at the entrance where a sea of light penetrates the massive block, inviting visitors up to the first floor where the multifunctional hall is located.

A ramp continues to the foyer on the second level with a panoramic window viewing across the old city and the river. The entrances to the theatre, which also doubles as a large conference hall, meeting rooms and the 400-seat conference room are located in the foyer.The latter is visually connected to the multifunctional hall by means of a raked tribune separated by a glass wall.The route continues to the generous roof terrace with an informal bar located under a lush green pergola. Three sculptural skylights admit daylight into the multifunctional space on the first floor.

The logistics of the theatre are meticulously organised. Car parking is located underground as well as a loading dock.The ground floor offers space for restaurants with terraces on the riverbank. A theme of fruit frees references the renowned landscape of orchards from the region, and becomes the connecting element throughout the interior in combination with a rich colour palette.

Dazugehörige Projekte

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazin

Andere Projekte von Mecanoo

Montevideo Residential Tower
Rotterdam, Niederlande
Library Delft University of Technology
Delft, Niederlande
Kaap Skil, maritime and beachcombers museum
Texel, Niederlande
Library of Birmingham
Birmingham, Großbritannien
Delft City Hall and Train Station
Delft, Niederlande
Bruce C. Bolling Municipal Building
Boston