CTA Morgan Station

Chicago, IL
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Drawing © Ross Barney Architects
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Photo © Kate Joyce
Architects
Ross Barney Architects
Location
Chicago, IL
Year
2012
Cost
1M - 100M
Stories
1-5 Stories
Client

Chicago Department of Transportation

Program
New Transit Station; Green Line

Engineer
Transystems Corporation

Photography
Kate Joyce Studios

A new elevated station at Morgan and Lake Streets defines the geographic center and character of Chicago’s Fulton Market District, an industrial area transformed into a multi-faceted neighborhood with emerging residential and retail uses.

 

The Market serving the City’s wholesale food vendors, is a rich combination of warehouses, off-the-beaten-path restaurants, specialty purveyors, loft conversions and boutique stores.  To reinforce this character, material selections take cues from nearby—steel, glass, concrete, polycarbonate, granite and cast iron are all used in adjacent structures.

To maximize station visibility and pedestrian access from the active Randolph Street corridor, stationhouses are located at grade level.

New trees, landscaping and artist-commissioned bicycle racks are located along Lake Street to soften the industrial character.  

Wide, clear corners at the intersection improve visibility for both pedestrians and drivers.

 

Accessibility, durability, and ease of maintenance were prime functional concerns.  Each stationhouse has an ADA-compliant elevator that provides disabled passengers access to the platform and to the transfer bridge above between inbound and outbound platforms.

 

Materials were chosen to reinforce the feeling of openness.  Platform canopies are constructed from translucent polycarbonate panels providing weather protection, permitting natural light, and with their low weight, allowing less structure to reduce cost.  

Sustainable strategies concentrated on materials and resources. Steel and concrete are the predominate materials and contain high amounts of recycled content.  Polycarbonate panels have both a high recycled content and are regionally produced; granite flooring was extracted from nearby quarries.  The landscaping is drought tolerant requiring no irrigation.  New bicycle racks encourage alternative transportation.    

 

The location with its sweeping views of the skyline creates both a literal and metaphorical gateway to the Chicago Loop serving a strong emblem of the modernity of Chicago’s mass transit system.

Related Projects

  • Centro Studi Canavée Mendrisio
    Soliman Zurkirchen Architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by Ross Barney Architects

Oklahoma City Federal Building
Oklahoma City, OK
Levy Senior and Community Center
Evanston, IL
Champaign Public Library
Champaign, IL
Commodore John Barry Elementary School
Philadelphia, PA
Fermilab OTE Building
Batavia, IL
U Chicago Child Development Center Drexel
Chicago, IL