Floating Box House

Austin, Texas
Architects
GLUCK+
Year
2006

Standing amid a grove of two hundred landmarked live oaks, significant portions of this house were built below grade to maintain the rural landscape of the site. Between the ground plane and the floating box is an entirely transparent glassed enclosure that gives the living room, dining room, and kitchen unobstructed views of the natural surroundings on one side and the Austin skyline on the other. The stainless steel structure holds all the mechanicals for the house and produces the illusion of a wall-less space and a floating box above.

Moving through the building, the sectional complexities add to the spatial experiences inside and outside the house. The sunken courtyard, formed by a sharp cut in the earth, connects the ground floor to the transparent living room by an upward-sloping grass ramp. This ramp becomes the roof of the buried sections, with skylights cutting through the grass to provide natural light for the spaces below.

Related Projects

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by GLUCK+

Little Ajax Affordable Housing
Aspen
Bronx Preparatory Charter School, Bronx
Bronx, New York
Scholar's Library
New York
The East Harlem School
Harlem, New York, New York
Little Sisters of the Assumption Family Health Service
Harlem, New York, New York
Bar House
Aspen, Colorado