Hinman Research Building

Atlanta, GA
Photo © Jonathan Hillyer
Photo © Jonathan Hillyer
Photo © Jonathan Hillyer
Photo © Jonathan Hillyer
Photo © Jonathan Hillyer
Photo © Jonathan Hillyer
Photo © Jonathan Hillyer
Photo © Jonathan Hillyer
Photo © Jonathan Hillyer
Photo © Jonathan Hillyer
Architects
NADAAA
Address
245 4th St. NW Atlanta, GA., 30332-0155, 30332 Atlanta, GA
Year
2011
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories


The Hinman Research Building rehabilitation and adaptive-use re-energizes an important piece of Georgia Tech’s built heritage by transforming it into a flexible new annex for the College of Architecture, including new studio, lab, classroom and research spaces. The original building was anchored by a 50 ft. tall industrial high-bay shed, which has been re-programmed in the vertical axis and left open and flexible in the horizontal axis. The uninterrupted floor functions primarily as studio space, but can be re-configured for final reviews, projections, large installations, or as a venue for parties and graduation. The high-bay also participates in an urban network of quads and public spaces that articulate the College at large.


 


Suspended infrastructure above the high-bay serves multiple uses below and enables new circulation to adjacent spaces: the “crib” mezzanine is hung by slender rods from a re-purposed bridge crane to add studio space; a 32-foot wide vertical-lift door completes a "high water mark" of pin-up surface and becomes a projection surface when raised; the spiral stair, wrapped in guardrail mesh suspended from the trusses, activates the south wing; an array of retractable lights hung from the ceiling offer lighting for the drafting hall and other events. A general aesthetic of suspended filigree emerges from these elements, producing a middle ground for the large high bay room.


 


It was important to the school that new interventions compliment, not compete with the pedagogical clarity of Hinman's early modernist composite steel/masonry construction. We tapped into the building’s latent potential with subtle grafts of steel and plywood to satisfy structural, code, program and sustainability requirements to achieve LEED Gold Certification. Stairs were brought up to code with new guard and handrails of birch plywood.  Apertures were carved out of masonry walls to facilitate spatial communication, satisfying both programmatic and life safety requirements.


 


Architect: Lord, Aeck & Sargent in collaboration with Office dA


 


Principals: Jack Pyburn, FAIA (Lord, Aeck & Sargent, Nader Tehrani (Office dA)

Related Projects

  • Espansione Albergo Croce Bianca⠀
    Studio Gabor Gyenese
  • MEETT Toulouse Exhibition and Convention Centre
    OMA - Office for Metropolitan Architecture
  • Bauart Architekten und Planner - Besmer Plateau Kreuzlingen
    MIYO Visualisierung
  • The Other, the Same
    Vazio S/A
  • KASA
    Mount Fuji Architects Studio

Magazine

Other Projects by NADAAA

Tongxian Gate House
Beijing, China
MIT 150
Boston, MA
Banq Restaurant
South Boston, MA
Fleet Library
Providence, RI
Macallen Building
South Boston, MA
Helios House
Los Angeles, CA