Townhouse Renovation for Open Elegant Space

New York
Architects
The Turett Collaborative
Location
New York
Year
2000

Expanding livable space appealing to modern aesthetics is a primary design challenge in townhouse renovation. In our renovation of this 61st street townhouse, the interior and rear walls were removed and reconstructed. White stained maple and polished steel adorn the new interior. The clear spatial configuration, innovative glass addition, use of natural materials work in harmony to redefine a modern townhouse.

Townhouse Design Tip:

Townhouses are often defined by a narrow width with multiple floors. Stair design demands design creativity and innovation to make optimal use of space and to amplify a sense of opens. Consider waterfall or “sawtooth” oak treads and risers which cantilever over the painted stair stringer enhancing the perceived thinness of the stair section. Glass walls define the stair circulation zone at the lower two public floors, transitioning to a custom designed steel guardrail.

Related Projects

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by The Turett Collaborative

Upper East Side Penthouse
New York
Haven's Kitchen
Chelsea, New York
2 No Moore
New York City
Charles Street Townhouse
New York
Upper West Side Penthouse
New York, NY
Luxury Bathrooms
New York