Facade
Foto © Takuji Shimmura
Facade
Foto © Takuji Shimmura
Cultural center
Foto © Didier Pazery
Waiting room
Foto © Takuji Shimmura
Café
Foto © Takuji Shimmura
Facade
Foto © Takuji Shimmura
Marquise
Foto © Takuji Shimmura
Cultural center - glass roof
Foto © Didier Pazery

Canadian Embassy and Cultural Center

 Torna alla Lista di Progetti
Anno
2018
Costo
Non dichiarato
Piani
5-20 Piani
Cliente
Société du 130 rue du Faubourg Saint Honoré Paris VIII
Team
Andres Larrain, Deborah Pill, Thomas Poletti, Laure Barthelot, Axel Kronborg, Catherine Kirk, Julie Lavergne, Matthew Kella, Maelle Vandervynckt, Benjamin Doré, Arnaud Mermet-Gerlat, Lionel Sikora, Benoit Paterlini, Amélie Bellaud, Giovanni Barbagallo

In 2015, the Canadian government made to decision to put its historical Embassy and Cultural center headquarters located on rue Constantine and avenue Montaigne back on the market. Simultaneously, Ottawa acquired a Haussmannian buidling located at 130 rue du Faubourg Saint Honoré in the 8th arrondissement of Paris with the objective to bring its two French entities together in one single buidling.
The Faubourg Saint Honoré is a very suggestive name that one will immediately associate with embassies (the US, UK and Japanese embassies are all within walking distance). The 130 Faubourg Saint Honoré stands out by its Haussmannian architecture from the late 19th century. This new site is a factor of double integration for the Chancellery: in France with the typical Parisian facade and in Canada with the the presence of the Cultural center.
The reunion of the Embassy and the Cultural center brings new architectural dynamics to the building with the creation of new exceptional spaces: an inner garden, extensive high-ceiling shared office spaces and a rooftop terrace with a panoramic view of the city. This panoramic terrace will connect the embassy to major Parisian spots such as the Eiffel Tower and the Invalides.

Creating a link between patrimony and modernity, the architectural stance shows great signs of contemporaneity. The original ground-floor façade was entirely recomposed to create a monumental entrance along the four central bays. The public enters the building through a 4-meter deep double height porch entrance. The walls of this porch entrance have a ribbed appearance due to the use of the traditionnal Canadian Tyndall stone. It is ornamented on both sides with a manganese-colored metal cladding decorated with vegetal pattern that rises up to the first level of the building.
Inside, the historical courtyard becomes a two-level atrium and exhibition space designed to host the activities and events of the Canadian cultural center under a vast glass roof. The atrium is visible from the street due to the transparence of its sizable glass arches. The venue is designed to represent Canada: vast, spacious, bright and open to all.
On the upper levels, the spaces dedicated to the chancellery have been entirely remodeled with their future function as architectural concept. That way, the constraints specific to Haussmannian apartments have been diverted in order to keep only the harmony of it. The typical Haussmannian vanishing points have been preserved and highlighted to emphasize the link between the Canadian representation and the surroundings of the building.
Project: Canadian Embassy and Cultural Center
Type of project: Embassy, Cultural center et Consular services
Program: Offices and exhibition spaces
Mission: Conception project management (major renovation)
Location: 130 rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Paris
Surface: 8 366 m²
Parking: 5 spots

Project start: 1st competition in april 2014
Construction phase start: January 5, 2016
Project end: april 2018

Client: Société du 130 rue du Faubourg Saint-Honoré Paris VIII
Contractor: Cap 5 Conseil
Architect: Jean-Paul Viguier et Associés
Canadian architects: Julian Smith (Julian Smith Architects), Sam Cox (Affaires mondiales Canada)
Executive manager: Artelia

Engineering firm, Technique: Artelia
Engineering firm, facade: Arcora
Engineering firm, Structure: Scyna 4
Engineering firm, Acoustics: Lamoureux
Engineering firm, kitchen: GSIR
Engineering firm, Commissioning: Pollen
Conseil sécurité incendie, coordinateur SSI: CSD Faces
Safety authority, SPS coordinator: Socotec
HQE: Artelia
Construction: Pradeau Morin (Eiffage)
Surveyor: GTA
Canadian consultants: Gagnon Letellier Cyr Ricard Mathieu et Ass. Architectes / Technorm
Integrated artworks: Micah Lexier, Stephen Andrews & Mosaika, Marianne Nicolson, Public Studio & Eshrat Erfanian, WAA / Nadia Myre
Certifications: BREAAM Excellent (2009), HQE renovation «Very good»

Altri progetti di VIGUIER architecture urbanisme paysage

Hyperion
Bordeaux, Francia
Banque de France - Paris La Courneuve
La Courneuve, Francia
Bridge - Orange Headquarters
Issy-Les-Moulineaux, Francia
Oncopole
Toulouse, Francia
Jo & Joe
Gentilly, Francia
Muse - Amphitheatre District
Metz, Francia