De Boschkens - Noise Barrier Houses

Goirle, Netherlands
Photo © Buro Lubbers
Photo © Kristof Schellekens
Photo © Kristof Schellekens
Photo © Kristof Schellekens
© Kristof Schellekens
Photo © Kristof Schellekens
Photo © Kristof Schellekens
© Kristof Schellekens
Architects
Binst Architects
Address
Sporenring, 5050 Goirle, Netherlands
Year
2010
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories

Boschkens Goirle has been realized between the A58 and the lush forests of Goirle. The fast and loud traffic of the highway are in stark contrast to the peace and quiet of the neighbouring woods. Thanks to a very special solution in the landscape the location is shielded soundproof from the highway. A 720m long residential wall stands as a knife in the landscape, creating a pleasant living environment for a new community with a view on a piece of untouched nature.

The sound wall forms the backbone of an alternating arrangement of housing types with different widths in facades, varying heights of terraces, houses that suddenly emerge from the row, … This provides a diverse and playful image with an emphasis on individuality.  

In collaboration with Buro Lubbers, particular attention was spent on the sound barrier. Pine trees were placed in containers on tall pillars in such a fashion that the forest is carried across the noise barrier unto the highway.

The horizontal window strips in the acoustic wall were completed with LED lights and glow in the dark. A visual wink to a “silent” highway.

Related Projects

  • Centillion Sofia
    DIN A4 Architektur
  • Joe and Rika Mansueto Library
    L-Plan Lighting Design
  • Terra Mineralia, Schloß Freudenstein
    L-Plan Lighting Design
  • Shangri-La Hotel Tokyo
    WORKTECHT CORPORATION
  • Nippon Daira Hotel
    WORKTECHT CORPORATION

Magazine

Other Projects by Binst Architects

Port Pavilion
Antwerp, Belgium
HQ INFRAX WEST
Torhout, Belgium
HQ NIKO
Sint-Niklaas, Belgium
Artevelde
Gent, Belgium
Luxury Apartments Pothoofd
Deventer, Netherlands
Water Tower
Brasschaat, Belgium