Expandable Building

Padova, Italy
Visualization © Studio Franzina
Visualization © Studio Franzina
Visualization © Studio Franzina
Visualization © Studio Franzina
Drawing © s Franzina
Drawing © Studio Franzina
Drawing © Studio Franzina
Visualization © Studio Franzina
Visualization © Studio Franzina
Visualization © Studio Franzina
Architects
FPA Franzina + Partners Architettura
Address
Corso del Popolo, 35131 Padova, Italy
Cost
1M - 100M
Stories
5-20 Stories

The project includes the demolition of an existing building, dating from the early ‘60s, and the reconstruction on the same parcel of two energetically sustainable buildings with anti-seismic structure. The permeability of the buildings at the ground floor, guaranteed by pedestrian paths crossing the site, creates new spaces of social aggregation -public square- and a new green space in a heavily built area. The orientation of the buildings allows having the two long fronts facing east and west, a short blind north front and a south front open toward the city. The three open sides, defined by a curtain wall, are drawn back from the thread of the attics projecting a constant shade. The solar radiation is prevented by the building second skin, made of metallic rolling-up fabrics placed at the external limit of the attics. The space between fabrics and glass front creates a hybrid space, a covered but open terrace, whose depth can vary from a minimum of 1,50 m to a maximum of 2,50 m. The physical façade limit, made by all-height glass doors, is movable: this system allows to guarantee an inner bigger space during winter and to add more space to the terrace during summer, according to the weather. Internal volumes - sort of boxes containing toilets, corridors or distribution fixtures - allow a rational layout and the functional specialization of its spaces. These boxes have a precise formal characterization being covered with a customizable tensioned backlit textile. Each building block has two cores containing vertical connections (stairs and elevators), responding to anti-seismic standards and allowing to reach a rational layout and plant optimization. The internal design is guided by principles of spatial rationality, use of natural light and ventilation. Particular attention is paid to energy efficiency thanks to plan orientation, double skin, sunlight protection, use of renewable energy sources (geothermal and solar).

Related Projects

  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Akeno Restaurant
    Cyrus Ghanai Interior Architecture & Design

Magazine

Other Projects by FPA Franzina + Partners Architettura

Elizabetes Garden Residence
Rīga, Latvia
Relais Ca’ Sabbioni
Venezia, Italy
Panoramic Hotel Plaza - interior
Abano Terme, Padua, Italy
B4 Net Center Hotel
Padova, Italy
CLZ Villa
San Giovanni in Persiceto, Italy